вторник, 25 июня 2013 г.

Соляна пустеля. Туніс. Катання на джипах по пустелі. Відпочинок з дитиною день п»ятий

Продовжуємо подорож: цікавість і втомленість..












3:00 Як же хочеться спати!  За останньою везучістю у всіх в номері працював телефон і їх розбудили. У нас – ні. Головне не забути купальники на балконі (за досвідом минулих поїздок). Речі зібрані. Доня ледь відкриває оченята. Швиденько вмитись і спускатись до сніданку. Снідати так рано – то знущання, але.. попереду довга дорога. П»ю каву, а доня смачненький сирок. Кава ранком входить в обслуговування.
5:00 Зустрічаємо сонечко в соляній пустелі біля соляного озера. Надзвичайно гарно. Там же є маленька крамничка з сувенірами. Наш гід активно рекламує фінікі. От нафіг мені ті фінікі ? Але.. під дією загального психозу купую 2 кг. за 10 динар. Дарують ще один пакетик місцевої солі. Вона має лікувальні якості і може допомогти моїй хворій нозі.
8:00 Музей. Я не дуже люблю їх відвідувати. Згадую дитячу нудоту від походу в подібні заклади. Але тут сподобалось. Музей склається з багатьох експозиційних залів, що вписуються в природний ландшафт + мається ся звуковий супровід. Ми подивились історію від динозаврів до сучасності. Розкрились картинки різних культур та вірувань і все то зроблено у вигляді певної гри.  І… кава. Ранок для мене продовжився приємно.
 Вартість: натуральна кава експресо – 3 динара.
9:00 Переїзд до міні-зоопарку на повозках. Настюша в захваті!  Діти керували коником і цією повозочкою самі, сидячі на козлах. Купа емоцій! Їхати всього декілька хвилин, а радості повні штани.
9:15 Міні-зоопарк. От не люблю я зоопарки. Тварини в клітках не викликають у мене задоволення.  Дітки знов побачили верблюдів, мавпочок, лисенят та багато тваринок пустелі. Деяких з них навіть тримали в ручках.
Вартість: ( музей, переїзд на конях та міні-зоопарк)  1 дорослий + 1 дитина = приблизно 40 динар.
10:00 Джипи по Сахарі
Побачивши машини я вже готова була сісти за кермо. Наш водій з посмішкою замітив, що як би я була одна – не проблема, а от за дітей він також відповідає. Екіпаж нашого джипа складався з 7 осіб: ми з подружкою і двома дітками та одна родина з Узебекестану (мама+син+його дівчина). Кричали всі дівчатка, а хлопчик мужньо слухав наші верески. Наш водій, хоч і виглядав найстарішим з усіх видався найспритнішим Шумахером. Ми мали їхати п»ятою машиною в колоні, а … виявлялись першою. Все катання на джипах по пустелі – це теж елементи шоу для туристів. Є певна дорога і нас трошки лякали: спуски та підйоми по барханам, різна швидкість та піднімання. Було круто! Машинки закриті та обладнані кондиціонером..
Були і прикрощі з машинами. В тій машині, що їхала тітонька с панамою зламався кондиціонер , а потім… лопнуло колесо. Машину швидко замінили, а я чомусь подумала… то певно Сахара мстить за неповагу до себе. Так, щось містичне навіяло!
Вартість: катання входило в екскурсію, але ми залишили 1 динар водію. Він був мега-крутий
11:00 Декорації до «Зіркових війн» серед пустелі
Ну цікаво! Ну різні будови! Знову пропонували форкатись з бідненькими лисенятами, що скавчали на шнурочку. У Настуні аж сльози навертались.
Вартість такого фотографування коливалась від 10 до 1 динара (моя подружка наважилась сфоткатись).
Насті не подобаються «Зіркові війни» і вона, закутавшись платком по передньому досвіду, швиденько пройшла цими декораціями. Набрала пісочку Сахари в мою улюблену чашечку і почемкувала в джип.
12:00 Водоспад та змите негодою селище
От Туніс має не дуже багато туристичних міць. Придумали ще одне.. водоспад. Там було гарно, але… я дізналась, що для туристів його трошки розбавляють водичкою з труби. Після пустелі зануритись в приємну прохолоду води – надзвичайно і .. хай вона з крану, але.. це вже не так важливо. От тоді і знадобились наші кросів очки: було зручно пробиратись скелями.
Продавалась купа сувенірів. Продавці розкладали товар тільки під певні автобуси, що приїздили.
Вартість: стакан соку (фреш з апельсинів) – 2 динара
13:30 Обід в одному маленькому містечку
Їсти особливо не хочеться. Хочеться постійно пити. Коли вода поруч, здається, що не так і важливо мати воду. А от коли ти знаєш, що водички мало… починаєш її вживати у великій кількості. Наші водні запаси закінчувались і нам подарували декілька пляшечок наші сусіди по автобусу… дівчинка і мама з Росії, з Петербурга. «У нас п»яти зірковий отель і цю водичку постійно дають на обід. Ми взяли з собою 6 пляшечок по 1,5 . Ще багато залишилось!», - з посмішкою помічає мама після мого віднєкування.
Обід: Рис + м»яско+кабачки+ салатик. На солодке – сливи та кавунчик.
Кабачки були якісь не дужі свіженькі, а все інше – норм.
Вартість: обід входив в вартість екскурсії + чай – 1 динар.
14:00 Росіян не люблять в Україні.
Після обіду доня вирубилась спати в автобусі. Я звільнила їй місце поруч і пересіла до сусідів з Росії. Розговорились. Обмінювались враженнями після екскурсії. Були всі втомлені, але більшості сподобалось. Всі згадували верблюдів і чарівну пані в панамі. І знову пішла тема про дружність наших народів. «Ми до вас боїмось їхати. От я приїду до Львова, а нас росіян там не люблять!», - наполягала панянка з Пітера. І пішло… Ну хто вдолблює росіянам думку про «нелюбов західних областей України до росіян»? Може у мене щось з очами не так, чи з розумінням цього світу, але.. тої «нелюбові» я не бачу. Так, ми, як і всі нормальні люди, не любимо БИДЛО! Але.. то бидло є у всіх національностей. Якщо людина приїздить в гості в іншу країну, то .. потрібно поважати традиції та культуру, шанувати мову і людей і … буде все ок!  Я помилять?
Порадила росіянам залишили всі ці вигадки вдома і приїздити в Україну. Поради сайт www.karpati.info  для вибору цікавих містечок і .. завжди рада допомогти всім, хто хоче побачити Україну та Київ J
14:00 Крамнички з сувенірами. Торгуйтесь навіть в магазинах з фіксованими цінами
Декілька разів зупинялись в крамничках з сувенірами. Я розумію, що то така цікава гра – «розкрути туриста на більшість грошей», але.. не мала бажання нічого купувати. Досить з мене непотрібних фініків. Але.. згадала про подружку, що просила купити хну для волосся. Ціна на 2 пакетика в 100 гр. коштувала 45 динар … на початку торгу та 5 динар – в кінці. Купила і декілька кусочків мила з модною олією чорного тміну. Коли сіла в автобус донюхала, що воно тхе жахливо. От тепер думаю, кому його подарувати?
Вартість витраченого: 25 динар
16:00 Зупинка в мічеті
Зрозуміло, що нас туди не пустили. Була п»ятниця. Час молитов. Ми просто сфоткались на її тлі і .. знову зайшли до крамнички з сувенірами. Там було все вдвічі дешевше від всіх інших крамничок, але .. більш сумнівної якості. Якось все мені нагадало рідний ринок Троєщина в Києві. Стало рідно на душі, але.. не виникло бажання чогось купувати.
19:00 Ура! В отелі. Як же приємно йти просто по підлозі, що не провалюється і не коливається. Бажання випити чогось холодненького і в душ.
Наприкінці здавалось, що ми подорожуємо не 2 дні, а вже багато місяців. Всі знали один одного, знали причуди і уподобання, ділились їжею та напоями, фотографували один одного і просто розмовляли, обмінялись телефонами і мейлами. Може то тільки мені так здалось? Настуня забула свій стаканчик з піском Сахари в автобусі. Ми швиденько зв»ячались з гідом і він обіцяв передати наступного дня. Доня з захватом згадувала всі нюанси подорожі  (верблюди, коні, джипи), а я зробила декілька висновків з цієї подорожі в пустелю Сахара.
Подорож в пустелю з дитиною. Висновки та побажання батькам
1.       Читайте попередньо про подорожі на різних форумах та блогах в Інтернеті.
2.       Беріть до уваги ВИКЛЮЧНО розумні пропозиції, а на весь мотлох не звертайте уваги.
3.       Якщо Ви дійсно бажаєте побачити щось нове – готуйте до труднощів та прикрощів.
4.       На екскурсію в Сахару брати:
-          багато водички, або … багато грошей, щоб її купувати. Обирайте самі )
-          легкий одяг, що максимально закриває всі тіло + головний убір.
-          теплу кофтинку для вечора
-          зручне та закрите взуття. Бажано кросівки. Захистить дитину від різних комах  в пустелі і зручно підніматись скелями.
-          купальники та плавки (басейни та водоспади) + резинові капці
-          рушник
-          зубна паста  + шампунька + гель (в отелі є, але.. сумнівної якості)
-          дитині брати речі на другий день перевдітись. Після денного перебування в автобусі речі мають страшненький вигляд.
-          Паспорт та гроші (бажано в динарах). Мінімальна кількість – 80 динар, а ось максимальна… на ваш розсуд.
-          Зарядки для телефонів та фотоапаратів. Це так здається, що всього 2 дні, але .. все швиденько здихає і дуже прикро, коли Ви не зможете зробити фото, або подзвонити. Зарядити все Ви зможете в отелі вночі. Головне потім все там не залишити.
-          Розподілити речі на два рюкзака (або торбинки): ті, котрі будете носити з собою (водичка, купальник, гроші, фотоапарат тощо) та ті, котрі залишаєте в отелі або автобусі (теплі речі, рушники, подарунки, запас води). Так буде зручно Вам.
Вартість дводенної подожі на мене і дитину
1.       Екскурсія + трансфер + проживання в отелі + 2 обіди та вечеря + джипи = 233 дол.
2.       Катання на верблюдах, відвідування музею, міні-зоопарку та подорож на конях = 50 долларів
3.       Кава, чай, сувеніри =80 динар

Відпочивайте!
Далі буде

Комментариев нет:

Отправить комментарий