понедельник, 10 августа 2015 г.

В наметі з дитиною. Що брати для відпочинку з палаткою?

Цього року ми вперше вирішили провести відпуску з палаткою. Було складно, легко та чарівно. Загальний бюджет відпочинку – біля 7000 грн.









Поїхати відпочивати з палаткою ми хотіли давно, але все ніяк не вдавалось. Тому в цьому році готуватись стали завчасно.
Мої подружки подарували мені на День народження два зручних спальника. Я чоловіку подарувала карімат. Перед самою відпусткою чоловік замовив в інетмагазині палатку по досить лояльній ціні. Ми почали обирати місце відпочинку.

Обрання місця відпочинку: на море в Україні
Чоловік написав заяву на відпуску і ми почали читати відгуки про відпочинок. Маріуполь, Азовське море та Крим відпали відразу: війна та завойована територія відлякували.
Друзі запропонували Затоку, Одеської області. І я вже майже була готова туди їхати. Пізніше чоловік показав фотографії чарівної Лебедівки: море, пусті пляжі, обрив та сонечко. Ну, те що треба!

Як доїхати до Лебедівка: машиною та своїм ходом
До Лебедівки можна доїхати потягом та маршруткою.
Ми обрали їхати машиною. З Києва виїхали о 4 ранку і о 15:00 були в с. Лебедівка. Ось наш маршрут: Київ-Умань-Одеса-Затока - Шабо-Белгород-Дністровський-Шабо-Вільне-Приморське-Курортне-Миколаївка-Базар’янівка-Лебедівка.
Траса з Умані до Одеси досить пристойна. Готуйтесь, що в Затоці потрібно буде виїжджати заторами через переїзди.
В Шабо можете заїхати на винний завод та купити напої. В Б-Дністровському гарна фортеця і там ми заїхали в великий супермаркет де і пообідали й закупили решту їжі та всього необхідного. 
Не їдьте через Сергіївку – там жахливі дороги.

Що брати туристу, що відпочиває з палаткою?
В інтернеті можете знайти безліч різних списків речей, котрих потрібно брати для відпочинку з наметом, але я склала свій, що був нам у нагоді.
Палатка. Намет. Обирайте палатку для кількості членів родини і надавайте перевагу варіантам кемпінгових палаток. Легкі намети можуть просто здути вітром біля моря. Більш «стабільна» палатка врятує вас і від різних комах, ползунів та інш.
Якщо намет має декілька «кімнат» корисно і підчас полудневої спеки. Палатка нагрівається, а передпокій допоможе трошки відпочити в затінку.
Спальники. Брати обов’язково. Якщо вам здається, що буде на морі спека і вони Вам не знадобляться – помиляєтесь. Ночі можуть бути холодні і ранки теж. Можете замінити їх теплими одіялами на кожного члена родини.
Карімат або матраци. Ну, обирати Вам. Якщо Ви полюбляєте спати на м’якенькому – можете обрати надувний матрац  на всіх членів родини. Або тільки на дитину. Але пам’ятайте, що обов’язково підстеляти на низ щось.
Подушки. Людям, котрі не звикли спати без подушки – брати. Доня взяла з собою свою звичну подушку і була дуже задоволена. Ми спали на іграшковому собаці (у вигляді подушки) та подушці з машини.
Стільці та столи. Брати. Кращий вихід: набори, що складаються зручно в багажник і виглядають чемоданчиком. Ми брати звичайні пластикові стільчики. А стіл не взяли. Пожаліли. Було дуже не зручно.
Великий намет з маскітною сіткою. Він дуже зручний для обідів та вечірнього проведення часу. Туди ставлять столик та стільчики і зручно пограти з дитиною в ігри, випити келих вина та просто поспілкуватись.
Засоби від комах. Так, від всіх комах. Брати засоби ДО та після укусів: комарів, мошок, кліщів тощо. Брати аерозолі, різні  димовушки і креми. Ви не знаєте, що допоможе. Після укусів допоможуть звичайні дешеві одеколони. Типу «Тройной» та «Саша», котрі можна купити у звичайний магазинах.
Засоби від сонця. Мазати всім та завжди. Тата та маму, а особливо дітей. Бажано брати з великим захистом. Не забувайте і засоби вже після згорання. Різні масла.
Топор та мінімальне чоловіче знаряддя. Ну, це без коментарів. Треба і все.
Вода. Порахуйте десь по 5 л. на одну людину на 5 днів. Краще брати воду в каністрах – для миття та питну у пластику. Звичайно, що не у всіх вистачить  місце в машині, але мінімум візьміть. Потім поповнити то все можна.
Міцну мотузку Дуже корисна річ. Я брала просто бабіну мотузки. Ми єю і закріплювали додатково намет при вітрі, робили різні устаткування для відпочинку, сушили на ній речі і багато іншого.
Великий скотч Знадобиться при «будівництві» різних додаткових пристроїв: туалету або душу.
Міцну клійонку або для будівництва Вона має бути в ширину десь 1м.50 см (і більше) й десь 6 м. Її використовувати потрібно для «будівництва» тимчасового туалету та душу.
Палиці від 2 м., 8 шт (або більше) та менші за розміром для перекладинок. 8 шт. потрібні для туалету для душу, а решта може бути використана для кухні, намету на пляжі (від палючого сонечка – замість парасолі).
Лопата Потрібно зробити туалет чи «викопати» власну машину з піску.
Ліхтарик та додаткові батарейки для нього. Ми з ліхтариком засинали, грали в ігри, або просто виходили на вуличку вночі.
Різноманітні ігри ми брали декілька спортивних та настольних ігор. Я не люблю, коли моя дитина нудиться.
Книги давненько серед моїх друзів йде суперечка: електронні чи паперові. Але точно скажу, що в намет треба брати паперові. Просто батарейку для електронної складно буде заряджати. Ми взяли багато книг, бо члени моєї родини читають швидко. Всім сподобалось.
Снасті для риболовлі В Лебедівці можливо ловити рибку. Є бички та інша риба. Мій чоловік рибак і пробував ловити на спінінг – марна справа. Брати з собою просту вудку та сачок (підсаку). Бичок ловиться на креветки, котрі виловлюється на марлечку, або рибацький сачок. Можна ловити рапанів та мідій. Смачно їй потім готувати.
Засоби гігієни та краси В мене був окремий рюкзак для різних засобів. Шампунь, пральний порошок (так і не знадобився), мило для прання, гель для душу, звичайне мило. Манікюрний набір, різні масла для тіла та креми для обличчя. Після перебування постійно на сонці - ваша шкіра просто потребує зволоження. Поки чоловік на рибалці – приводимо себе в порядочок. «Дикий відпочинок» - не говорить про те, щоб перетворити вас в дикунку! Тоді після відпочинку будете мати спокусливий вигляд :) 

Посуд для їжі та приготування
Металеві тарілочки на кожного члена родини
Ложки та виделки
Сковородка , пательня (велика) – зручно готувати
Кастрюлька (велика) – для супів
Кастрюлька маленька (для малої кількості їжі)
Терка
Дощечка
Ніж
Друшлак
Ополовник
Чашечки (по кількості родини)
Глибока миска для салатів
Штопор для вина
Відкривалка для консервів
Фольга для готування
Шампура по кількості людей
Металева сітка для готування (ми просто вийняли з духовки)
Дрова, вуголь та розпалювач

Одяг
Ви можете і прати речі, але найчастіше немає можливості це робити в повній мірі. Пропоную взяти на період відпочинку, вже вдома чистити або викидати його J
Теплі речі: джинси та фліски. (На всяк випадок. Погода може бути і холодною).
Легкі рубашки, що закривають повністю руки та застібаються на всі ґудзики.
Футболки. З натуральних тканин і з розрахунку по 2 на кожного члена родини (дітям можна і більше).
Штани легкі. На перші дні, щоб ви не згоріли.
Головні убори. Обов’язково. Я фанатично ставлюсь до того, щоб голови були покриті від сонця, тому рекомендую взяти: по одного головному обору на кожного члена родини (кепки, шляпки тощо) + бандана кожному (ми купаємось в них в морі) + 2 запас (губляться вони у нас).
Купальні приналежності. Мамочки, раджу вам взяти по 2 простинки для пляжу. Вони швиденько сохнуть і зручні. Кожному члену родини рушничок. Бажано по 2 комплекти купальників та плавок (я беру більше, ну не люблю бути у мокрих речах).
Ну … і все, що сподобається, але без фанатизму.

Що не брати туристу, що відпочиває з палаткою
Подовжувач. Я взяла. Потім родина сміялась. Втикати його було ніде. Так і лежав .. в багажнику. Просто я розраховувала на відпочинок в кемпінгу. Там би він став у нагоді.
Ноутбук. Від спеки батарея сильно розряджається і зарядити немає можливості.
Пластковий посуд. Незручно
Багато їжі, що псується. Розраховуйте десь на декілька днів.

Застреження
1.   Гігієна та можливість отруєння: все миємо .. по можливості та викидайте продукти, що якось вам не подобаються (запах й вигляд).
2.   Укуси комах, змій тощо. Бути обережними і оглядати своє тіло, аби уникнути укусів.
3.   Стихія моря. Хвилі можуть просто «всмоктувати» вас і ніяка сила не допоможе. Слідкувати за дітьми.
4.   Машина має бути обладнана міцним тросом та мати крюк. Частенько машинки застрягають в піску і потрібно просто їх витягувати.
5.   Якщо у вас машина автомат, ви не маєте достатнього досвіду керування, то.. не лізьте в піски на пляжах та уважно обстежуйте всю дорогу, куди збираєтесь заїжджати для ставлення наметового табору.

Мене вкусила змія. Так діагностував мене місцевий лікар, що працює в затишному будинку. Такий смішнючий дядько, котрий оглянув мою ногу мовив: «Укус!». Я звернула увагу на рану тільки тому, що читала все до поїздки і пройшла короткий курс з медичної підготовки. Чоловік без зайвих вагань почав відсмоктувати кров з рани і тільки потім лікар обробив рану. Боліла і було дуже страшно. «За останні 4 роки отруйних змій тут не було», - заспокоїв лікар. Він дав настанови і ми поїхали в свій табір.
Змії можуть заповзати під палатку під ранки, коли холодно. Бути обережними. Вони не нападають самі. Що ж я зробила, що вона мене вкусила? Чоловік жартує, що я знайшла родичку. Заспокоював J
Корисні  данні:
Телефон лікаря в с. Лебедівка, Одеської області:
+38-050-729-13-91

Відпочинок з наметом: острахи та реальність
Сиджу перед компом, всі гаджети заряджаються, працює телевізор та горить світло… за цим сумуєш протягом відпочинку в наметі.
Але нічим не зміниш засинання під звуки моря, вечірнє купання, вечеря березі моря під захід сонця, постійне купання в чарівних теплих хвилях.
Ми люди з міста і не дуже розуміємось на багатьох речах. Дуже переживала, що не зможемо готувати їжу на багатті, що щось сплутаємо, що не зможемо просто вижити в таких умовах.
Змогли. Засмаглі, наплававшись та відпочивши від всіх гаджетів – повернулись додому.
Нам пощастило з погодою. Весь час було тепленько. Так, іноді нас заїдали комахи, комарі по черзі. Здавалось, що все набридло і хочеться в ліжечко і в комфорт, але потім пірнаєш в море і розумієш… то є щастя.
«Ну що, коли наступний відпочинок з наметом?», - паркуючи нашу машинку посміхається наш тато.
«Може… в наступному році», - обнявшись відповідаємо з донею.

Подивимось. Намет дає свободу пересування, але треба готуватись і до деяких труднощів.
Гарного відпочинку, мої милі!


Ваша mama_ua

Комментариев нет:

Отправить комментарий