понедельник, 13 июля 2015 г.

Екскурсія в Верховну Раду України: фотозвіт

Безкоштовна екскурсія проходить для всіх громадян. Ми з дочею, наші друзі та колеги відкрили для себе всі таємниці законодавчого органу влади України






Будинок на Грушевського для мене завжди був якийсь чужий. Ну сидять якісь там депутати Верховна Рада України (ВРУ), щось там вирішують - звичайна робота. Але, від тої "роботи" залежить життя нашої України. 

Я була впевнена, що діяльність депутатів така сама "недоторкана", як і самі вони і дуже була здивована, коли дізналась про екскурсію в Верховну Раду України. Вона проходить в певні дні і безкоштовно. Читайте більше інформації про нюанси відвідування ВРУ на сторінці Родинного центру 
Майданчик біля ВРУ заповнювався екскурсантами
Ми з дітками, батьками, вчителями зібрались біля будинку на вул. Грушевського 5. До нашої групи доєднались ще декілька бажаючих іноземців. 









Чарівні наші дівчата

Дівчата виглядали суперово, наче вони йдуть голосувати в сесійну залу. Думаю, що деякі депутатки виглядають гірше, ніж наші учениці, котрі дотримались дрес-коду. :) 



















В очікуванні екскурсії в Верховну Раду

Мама Інна та доня Ярослава: останні настанови


Мама та синочок теж перший раз планують відвідати ВРУ
Рівно о 16:00 нам відкрили перший під'їзд ВРУ і ми зайшли всередину. Чомусь стало моторошно. Почалась перевірка списку. Нас попередили, що потрібно взяти документи. Стояла "рамка". Знімати там було заборонено. Охоронець в комуфляжній формі почав зачитувати список, але наші паспорти так і не перевірили. Шкодую? Та ні, просто якось це не правильно. Треба ж дотримуватись процедури. 
Наша група зупинилась після "рамки" в першому коридорі і наша екскурсовод почала розповідати історію цього відомого будинку. 
Наша ексурсовод була милою та вимогливою одночасно
Я взяла фотоапарат та почала знімати, але отримала попередження щодо заборони знімання. Мене це вразило. Чому? Це з ж вільна екскурсія для всіх бажаючих. Було неприємно. 
Потім мені пояснили, що знімання може бути тільки в певних місцях і певний час. Хм, щось мені це не сподобалось. 
Перша зупинка нашої екскурсійної групи по Верховна Рада - сходи. Саме тут журналісти беруть коментарі у народних обранців, саме тут проходять всілякі кулуарні перемовини, саме тут.. ой, чого тут тільки не відбувається. 

Сходи в Верховній Раді здались такими маленькими
Якось дивно ми розуміємо недоторканість наших депутатів.
- А як саме проходять в будинок ВРУ депутати?
- Через 2 або 4 вхід.
- Також через "рамку"?
- Ну, охорона не може доглядати депутата. Вони ж мають "недоторканість"!

Блін, невже слово "недоторканість" - то не торкатись тіла? Хм, а як же жінки (чи чоловіки) поводяться зі своїми половинками-депутатами(ками)? :) Певно порушують закон.
Будинок ВРУ має три поверхи, але цей малюнок на стелі візуально його збільшує. Багато йде розмов щодо прощання з радянською символікою, але поки маємо таке пано на стелі Верховної Ради України.
Гарні сходи і бардюри 

І хто ж стоїть на балконі і споглядає на народних обранців? 
Ми повільно піднімаємось сходами Верхновної Ради України піднімаємось на другий поверх 
Наші мамочки на балкончику Верховної Ради України
Приміщення роботи наших народних обранців - це не тільки робоче місце, а й історична пам'ятка. Тут ми бачимо і видатні полотна, що нагадують певні історичні факти.
Видатне полотно: проголошення Незалежності України
Цю картину художник дописував вже в приміщенні Верховної Ради. На ній зображені всі депутати, що приймали рішення щодо Незалежності України та видатні особи нашої держави. Дуже складно було закінчити майстру цю роботу: депутатам не подобалась то краватка, то костюм на картині. 
А мені здався якийсь підозрілий погляд одного з депутатів в середині композиції. Помиляюсь? :) 


Заборона на фотографування обмежила моє бажання робити знімки. В коридорі ми бачили столики для попереднього реєстрації депутатів. Ну, тааакі величезні стоки паперу, де кожний депутат має поставити свій підпис. Та кожного депутату видаються паперові законопроекти та інші документи.
А у мене питання, як же дерева? Як же екологія? Чому не зробити якісь замінники тим паперовим носіям? Питання, питання...
Стоять в коридорі і кабінки з телефонами. В Радянські часи кожен депутат міг подзвонити по міжміському або міському та "вирішити свої питання". Зараз у народних обранців є мобільні телефони і телефонними кабінками вже не користуються. 
Діти часто говорять, що то кабінки для голосування (або придумають інші варіанти). 
В коридорі стоять і столи для різноманітних переговорів депутатів та комісій
Столи для переговорів
В цьому приміщенні стояв якийсь дивний запах. Нам здалось, що від цигарок. Здалось? Там же палити заборонено :) 

Ми пройшли в сесійну залу
В залі фотографувати заборонено. 
Нашу групу посадили на певні місця балкону. Показали, де місця для журналістів, посадових осіб та інших. 
З подивом дізналась, що будь-яка особа може відвідати засідання Верховної Ради. Потрібно просто зареєструватись на сайті ВРУ   

І знову враження, чого таааке все маленьке? Всю офіційну і історичну інформацію було дуже цікаво слухати. Ось історичні факти на сайті ВРУ  
Нам розвіяли міф про таємні переходи під будинком Верховної Ради. Так, цей перехід є, але їм користуються всі працівники апарату та депутати... для зручності. 
"Мене вражали слова певних журналістів, котрі вказували, що депутати "тікали цим таємним коридором"! Яким "таємним"? Просто так зручніше пересуватись в негоду, а не переходити на вулицю", - згадує наша екскурсовод. 
Над сесійною залою горить велика люстра, вздовж бокових стель розвішені бра з освітленням. 
- А скільки коштує обслуговування будинку ВРУ? Скільки платиться за опалення, світло, воду тощо? 
- Хм, це не входить в план екскурсії. Не можу дати відповідь. Можете зробити заявочку на сайті і Вам дадуть відповідь.
- А чи використовують в будинку ВРУ енергозберігаючі та екологічні технології? Освітлення, опалення тощо. 
- Вибачте, на це питання теж не можу дати відповідь. Знаю, що в великій люстрі вкручені енергозберіючі лампочки. Але від того, вона стала не так блищати. 

От так я поговорила з нашим екскурсоводом. 
Бачили ми і робочі місця кожного депутата. Сесійна зала змінюється з роками. В залі депутати займаються місця згідно своїх політичних поглядів. 
Зараз в ВРУ працює 422 обранці, з них найбільша кількість жінок, аж 51 особа. 
Ми сподіваємось на повернення наших територій в Луганській та Донецьких областях та Криму - тоді народних обранців буде більше. 

Ми так і не потрапили до буфету та столової ВРУ. Так захотілось відвідати ту шарову столову й похарчуватись тими наїдками. Не повели :) 
Побачила в коридорі ось такий автомат з кавою. Чи п'ють наші депутати її? Кава трошки дорожча ніж в нашому магазинчику на Троєщині. 

Кава для депутатів
Дивно, але в день нашої екскурсії до будинку Верхновної Ради залетів горобчик. Він бідний цвірінькав під стелею і не міг вилетіти.
Знов я щось придумала, але той горобчик для мене став першим знаменням нашої України. Ми не можемо випурхнути на свободу і жити вільно. 
Дякуємо за екскурсію в Верхновній Раді і чекаємо інших цікавих подій! Може хтось з наших екскурсантів повернеться в цей будинок вже в ролі народних депутатів. Можливо!

Пока, до нової цікавої зустрічі ) 

Враження мами: 
Inna Ukraina: 

Перше враження: чому воно таке маленьке? Зовні  будинок виглядає "очень внушительно" да і по телевізору відчуття значущих розмірів. Сподобалась екскурсовод. Вона дуже терпляче і коректно відповідала на всі каверзні запитання. Нажаль, нам не дуже багато показали. Я сподівалась відвідати бібліотеку і каву випити в знаменитій столовці ВР


Фото: Іва Репницька

На екскурсії була та задавала безліч питань mama_ua

Комментариев нет:

Отправить комментарий