понедельник, 10 мая 2010 г.

Українські школярі безкарно принижують і ображають вчителів


В українських школах порядок встановлюють учні. #schools_ua Як пише видання Корреспондент, за нудний урок, зайву м'якість і невисокий соціальний статус школярі принижують і ображають своїх вчителів.

Вседозволеність і навіть відкрита агресія підлітків щодо викладачів стають нормою у багатьох навчальних закладах. Як пише видання, на цьому тлі блідне нашумілий російський серіал про підлітків Школа, хоча його перипетії багато хто вважав скандальною вигадкою.

Вихованці триста третььої київської школи, що на Харківському масиві, затягуючись сигаретами Chesterfild в шкільній курилці, стихійно організованої на задньому дворі, з ентузіазмом описують кореспондентові журналу свої навчальні будні.

"Сфотографували вчителя на уроці, виклали в інтернет і підписали: Лох", - пишається подвигом дев'ятикласник Юра. Підлітки тут же навперебій пояснюють, за що педагог здобув таку славу - з'ясовується, за зайву м'якість. Але це не єдиний гріх, за який педагогів карають їхні учні. Якщо школярам лекція здається малоцікавою, вчительку можуть обірвати фразою: "Ти що офіґєла?", діляться досвідом школярі.

Пасивний протест проти нудного уроку або несимпатична викладача - це тільки квіточки, заявив Корреспонденту 27-річний вчитель історії Олег Чайка. "Я стикався з підлітковими погрозами порізати десь у підворітті", - ділиться він своїм педагогічним досвідом. Оскільки школа перебуває в центрі столиці і діти тут, за його словами, в основному із "забезпечених інтелігентних родин", то далі слів справа не пішла. "Якщо б я працював десь на Південній Борщагівці, цілком можливо, одними погрозами б не відбувся", - міркує Чайка.

Учні 309-ї школи також охоче розповідають про свої взаємини з освітянами. "Вчительку англійської, яка виходила з кабінету, облили самогоном, - згадує, не називаючи свого імені та прізвища, один з хлопців і при цьому робить ковток спиртного. - А що вона зробить? Ми взимку приносили кулі снігу в клас і кидали в неї". Його приятель, що стоїть поруч старшокласник Леонід, жваво розповідає, як "веселощів заради" прийшов на урок, накурившись марихуани. "Училка щось говорила, а я сміявся, нічого не розумів", - з посмішкою згадує він.
Школи міських околиць і великих спальних районів виділяються більш масовим і розгнузданим свавіллям. "З найшкідливіших пустощів - розгвинтити болти на стільці так, щоб, сідаючи, вчитель неодмінно впав, - згадує Володимир Домарацький, який відпрацював півтора року після закінчення педвузу в 237-й школі Києва, розташованої недалеко від станції метро Харківська, а тепер вчитель історії в іншій столичній школі № 296. - Але були й такі, хто дозволяв собі пити пиво прямо на уроці ".

Тут же Домарацький згадує, як під час перерви учні запустили у вчителя вазоном з квітами. Зі старшокласників беруть приклад молодші: учні шостого класу колективно запльовували з трубочок вчительку, яка чи то з остраху, чи то по доброті душевній не змогла їх поставити на місце, згадує реалії школи спального району Домарацький.

Зате останній писк шкільної моди - зняте на мобільний відео з участю вчителів та викладене в інтернеті - все ж таки більш гуманна форма щодо педколективу. "Старшокласники зняли на уроці фільм, коли я вичитував одну з дівчаток. А зверху наклали озвучування в стилі [українського письменника-сатирика, відомого своїм використанням ненормативної лексики] Леся Подерв'янського, але добре, що без матів", - описує Чайка відео зі своєю участю, яке виявив в інтернеті.

Чайка впевнений, сучасні школярі зовсім не знають, що таке добре і що таке погано, зате відмінно простудіювали, що дорослим можна і чого не можна щодо дітей. "Не можна вигнати дитину з класу - це порушення його конституційних прав, - говорить вчитель про те, що сьогодні добре відомо тінейджерам. - Адже таким чином педагог заважає його реалізації права на отримання освіти".

Детальніше про те, чому українські школярі перестали з повагою ставитися до педагогів, а також, як вирішити дану проблему, читайте в № 17 видання Корреспондент від 7 травня 2010.

За матерiалами: Корреспондент.net

Комментариев нет:

Отправить комментарий