понедельник, 10 мая 2010 г.

Перший раз в 12-й клас


Роздуми про #schools_ua Шкільний навчальний рік наближається до фінішу. Існує реальна загроза, що у наступному році в деяких 10-класників буде або набагато менше, або, у найгіршому випадку, не буде зовсім. Це пов’язано з тим, що сьогоднішні 9-класники потрапляють у «першу партію» українських школярів, які навчатимуться за 12-річною системою освіти. Тобто, їх чекають не лише 10 і 11, а ще й 12-й клас.

Саме через це чимало дев’ятикласників шкіл міста Козятина і сільських навчальних закладів уже готуються покинути стіни рідної школи та продовжити навчання в училищах, технікумах чи коледжах. Наприклад, з 9-А класу Козятинської ЗОШ №2 мають наміри піти 14 учнів.

— Дванадцятирічна система створена для того, щоб запровадити старшу школу і розвантажити навчальний процес, — розповідає начальник міського відділу освіти Олена Білянець, — розтягнувши в часі освоєння та вивчення шкільних дисциплін. Після закінчення дев’ятого класу учень навчатиметься в старшій школі – це 10, 11, 12 класи. Навчання у старшій школі має бути профільним. Учень вчить поглиблено ті предмети, які потрібні йому для вступу в університет. На Заході ця система освіти існує давно і показує гарні результати. А у нас для запровадження старшої школи ще не все готово — недостатня матеріальна база, існує проблема з підручниками.

— Дійсно, деякі підручники ми отримали лише у грудні, - підтверджує заступник директора з навчально-виховної роботи школи інтернату-гімназії Тетяна Олексюк, — ми уже замовили навчальні посібники на наступний рік, так би мовити, наосліп, не бачивши ще, які вони. Надіємось, що вони вчасно надійдуть. До того ж, ми порадились із батьками дітей та вирішили обрати математичний профіль для старшої школи нашого навчального закладу. Але, як воно далі складеться — невідомо.

Директор Козятинської ЗОШ №2 Євгенія Кудрявець каже, що їхня школа забезпечена підручниками. Єдине, що профіль навчання є універсальним, а вибрати якийсь окремий не так то просто.

— На мою думку, потрібно, щоб у 10 клас йшли ті діти, які прагнуть навчатись у вузах, які зможуть добре вчитись, — зазначає Євгенія Станіславівна, — а хто відчуває, що йому важко буде освоїти цю систему, тому дійсно краще спробувати здобути собі професію в училищі чи технікумі.

Із цією думкою згодні також і більшість дев’ятикласників школи № 2.

—У школі дуже велике навантаження, — говорить 9-класниця Таня Липська, — я вирішила, що це дуже довго — вчитись ще цілих 3 роки після дев’ятого класу. За цей час можна уже якусь професію здобути.

У тому, що 12 років шкільної науки забагато, переконаний іще один учень 9 класу ЗОШ №2 Ярослав Коломієць.

— Я не хочу закінчити школу у 19 років, — говорить юнак, — тому я вирішив піти після дев’ятого класу навчатись у коледж.

Плюс ще один рік у школі додає педагогам справжнього головного болю, адже комусь у 12-му буде вже 18, а то й 19.

— В 19 років у нас уже сім’ї створюють, — переконана Юлія, мама учня-дев’ятикласника. — Таке реформування призведе до збільшення татусів і матусь шкільного віку. У 18 чи 19 років лише завершити шкільну освіту — абсурдно, адже в цьому віці хлопці повинні йти в армію, а дівчата можуть захотіти вийти заміж. Я взагалі думаю, що найкращою була все ж десятирічна система. Щоб базова освіта була обов’язковою і закінчувалася у восьмому класі. Дев’ятий-десятий класи — профільне навчання.

Дванадцятирічна система навчання викликала неабиякий ажіотаж в училищах та технікумах. Попит породжує пропозицію. От і ціни за навчання уже в деяких училищах поповзли вгору, а подекуди — збільшились вдвічі!

В школах району ситуація із дванадцятирічною освітою взагалі може призвести до спустошення 10-х класів. Ідея переходу на 12-річну систему освіти не сподобається ані школярам, ані їхнім батькам, а також деяким освітянам. Адже якість знань не залежить від кількості шкільних років.

За інформацією: http://kazatinridnemisto.blox.ua/html

Комментариев нет:

Отправить комментарий