четверг, 26 апреля 2018 г.

Грузія в квітні. Плануємо подорож для родини: транспорт, харчування, проживання, розваги


Це моя друга самостійна подорож із родиною без допомоги туристичних гідів. Нас троє: двоє дорослих і доня, котрій 17 років. Було страшно, але цікавість і бажання побачити улюблену країну перемогли.
















Подорож у Грузію – це була моя мрія. Але якось не складалось протягом багатьох років. Відкладала. І ось цього року я вирішила зробити собі подарунок на День народження і спланувала подорож для родини саме в квітні.
Підготовка, або як купити квитки?
Однозначно вирішила, що будемо летіти літаком. Скачала в телефон додаток Тickets.ua і почала моніторити ціни ще з грудня. А куди летіти? В Батумі чи Тбілісі. Що б хотіла побачити? Історію чи море? Відповідь прийшла швидко – море. Тоді Батумі. Планувала подорож на декілька днів. Одного понеділкового ранку я знов забила улюблений напрямок: Київ – Батумі. І 3 квитка обійшлися в 18492 грн.
Купувала квиток онлайн, через сервіс Tickets.ua.  Квиток надавав посередник  ELEXFLIGHT. Перевізник YanAir. 6164 грн за квиток.
Ну, це щось. Але сума чималенька, тож було страшно віддавати такі гроші якомусь сервісу. Десь у голові була недовіра до купівлі квитків в Інеті. Але процес пішов. Я почала натискати клавіші «купити квиток». Й на мене звалилися невідомі послуги, за котрі мала заплатити.
Чи хотіли б ви отримати смс за відміну рейсу? Послуга коштує біля 50 грн. Я відмовилась.
Вам потрібна страховка? Послуга коштує близько 1500 грн на трьох. На 5 днів! Дорого. Я відмовилась.
І ще якісь додаткові питання – теж від всього відмовилась.
Заплатили тільки суму, вказану за квитки. Квитки прийшли мені на пошту. Я їх роздрукувала. Але... їх не питали при реєстрації на рейс. Нічого, хай буде. Квитки купувала за місяць до подорожі.
Страховку купила в PZU за 595 грн на всіх. Її так і не перевіряли в аеропорту.
Відсутня онлайн реєстрація на рейс. Просто потрібно бути в аеропорту за 2 години до вильоту. Реєстрація проходить вже на місці. Виліт із аеропорту «Жуляни». Політ триває 2 години 30 хв. На борту кормлять. Сам літак досить зручний. Є місце для ніг. Літак – Boeing 737-300.
Дозволялось брати з собою 23 кг багажу та 7 кг ручного багажу. Звертайте на то увагу. В деякий лоукостах відстутній багаж. Якщо квиток буде дешевий, то за валізу потрібно буде дорого заплатити.
Вино – треба було здавати тільки в багаж. Ми зручно розмістили пляшки в окремій сумці, обгорнувши футболочками, щоб не розбилися. Вже в Києві одному пасажиру не пощастило. В нього розбилась пляшка. Треба бути обережнішими. Їжу дозволено провозити і з Києва, і з Батумі. В рюкзак поклала чхурчхелу, сири та фрукти. Воду не можна брати.
В Жулянах кава від 30 до 80 грн. В Батумі – десь по 80 теж. Особливої їжі нема. Але за дві години не зголоднієш.

Важливо:
1.    Покроково плануйте поїздку. Оберіть країну. Оберіть місто. Почитайте відгуки.
2.       Переглядайте всі можливі варіанти щодо купівлі квитків. Підпишіться на розсилки авіакомпаній.
3.       Купуючи квитки, обережно перевіряйте додаткові послуги. Вони вам потрібні? Якщо ні – відмовляйтесь. Для чого платити більше?
4.       Уважно вписуйте дані своїх закордонних паспортів. Змінена одна літера – може причинити багато проблем при перельоті. Перевірте термін придатності вашого паспорта до купівлі квитків.
5.       Купуйте страховку. Вона захистить вас в іншій країні від різних випадків. Почитайте умови. Перед початком подорожі перевіряйте телефон або меседжери страхової. Вони мають працювати.

Житло. Як обрати і як сплати?
Ура. Квитки куплені. Тепер варто подбати про ночівлю. І знов питання. А яке житло буде зручним для нашої родини? У нас був досвід проживання в хостелах, отелях і апартаментах. Більше сподобались останні. Бажано з кухнею і балкончиком, щоб море було видно. Так і почала шукати.
Я скористалась послугами сервісу www.booking.com
В пошук забила бюджет для проживання на 5 днів. Переглядала апартаменти до 4 тис. грн. Після декількох варіантів зупинилась на одному. Біля моря, мінімалістичний інтер’єр, є кухня і все необхідне. Загальна вартість біля 90 дол. Дуже сподобалось і те, що можна було відмінити бронювання в день заїзду. Боялась, що мені не сподобається. З карти гроші не знімались і не блокувались. Ми розрахувались готівкою, коли заїхали в апартаменти. Отримали чудову квартиру на 21 поверсі нового будинку Orbi Sea Towers Batumi. Квартира була двокімнатна: спальня та загальна кімната з кухнею та передпокоєм. У ванній кімнаті: душова кабінка, умивальник, туалет та стояла пральна машина. З балкона було видно море. Там так гарно п’ється вино або кава. В квітні мало туристів і нам надали кращі апартаменти, ніж я забронювала.

Важливо:
1.       Перш ніж обирати житло – визначайте ціну, котру ви готові заплатити.
2.       Є житло в історичній частині Батумі, або біля моря. Визначайте свої пріоритети.
3.       Обирайте перевірені онлайн-сервіси і бронюйте те житло, де не будуть знімати гроші з карти. Ви можете відмовитись, якщо житло вам не сподобається. Мені запропонували відмінити проживання і жити в кращих умовах. Таке собі шахрайство. Я відмовилась.
4.       Перевіряйте можливість оплати картою чи готівкою.
5.       Беріть всі чеки за житло. З печатками.
6.       Перевіряйте наявність послуг, котрі пропонують. Кухня, чайник, фен, капці, рушники. Якщо чого нема – вимагайте додати їх.
7.       Майже у всіх апартаментах та готелях є Wi-Fi , але все перевіряйте.

Багаж. Що брати з собою в Грузію в квітні?
Раджу подивитись погоду, перш ніж складати валізу.  Я починаю складати речі за тиждень. Море – кладу купальник і купу літніх речей. Це був хибний крок. Погода в Батумі мала бути холодною: +10-15 градусів. Я виклала сарафани й поклала светрик. З досвіду раджу взяти додаткові джинси та ще одну пару закритого взуття. Це тоді, коли підете в печери та гори. Дуже зручними у подорожі будуть жилети та фліски.
Раджу і взяти щось гарне. А в чому будете дефілювати по найкращій набережній з пальмами? Селфі ж для соцмереж потрібно робити. Подумайте, в чому спати. Це має бути зручний і комфортний одяг. В апартаментах не дуже жарко в квітні. Наша валіза з донею важила на 15 кг, сумка чоловіка – 6 кг.
Купальник можете взяти, але це буде екстремальне фото. На морі був шторм і ми не наважились в нього заходити. Якщо в готелі є теплий басейн – може бути.
В Грузії бачила багато жінок в чорному та закритому одязі. Якихось заборон для туристів – не чула.

Важливо:
1.       Контролюйте в своєму квитку наявність багажу і його вагу. У деяких авіакомпаній він відсутній.
2.       Контролюйте погоду в тому місці, куди плануєте летіти.
3.       Обов’язково зважуйте багаж. Заплануйте місце для подарунків.

Харчування
Одним зі страхів починаючих мандрівників – відсутність олінклюзів. Що ми будемо їсти? Чи це дорого? Я люблю поєднувати місцевий колорит і власне готування. Тому і обираю ті місця, де є кухня і чайник. Раджу в перший день дізнатись про ринок і найближчі супермаркети. Взяти з собою (або купити на місці): каву, чай та сніданок. Ми купили вівсянку, молочні продукти та яйця. Бажано купити фрукти та овочі. Хліб.
Ми були в цікавих колоритних закладах. Середній чек вечері на трьох складав десь 50 ларі (550 грн), а обіду – 20 ларі (220 грн). Коли ж мандрували машиною, то обідали прямо в машині фруктами та бутербродами. Жінкам раджу брати одну порцію на двох. Ми так і робили з донею. Все дуже калорійне і подають великі порції. До подачі замовлення варто цікавитись гостротою та складом наїдків. Зелений борщ зі сливами нам не дуже сподобався, а молочний суп був занадто гострим. Не соромтесь брати їжу з собою, якщо ви її не змогли з’їсти. Хачапурі і хліб були нашим сніданком.
Обов’язково слідкуйте за тим, що вам приносять на стіл. В одному закладі нам почали приносити наїдки, котрі ми не замовляли. Перевіряйте чек, котрий надають. Так, там все грузинською. Попросіть пояснити кожен пункт. Найчастіше 10% чайових вже вписані в чек.  
Не дуже довіряйте рекомендаціям популярних сайтів. Перед тим, як іти в заклад ввечері - зайдіть до нього напередодні. Чи подобається атмосфера вам? Чи готові прийти знову?
Одного разу ми так прийшли в заклад, а там були одні чоловіки і дуже накурено. Доні не сподобалось.
У Грузії дозволено курити в закладах харчування. Якщо вам це не подобається – обирайте балкончики та відкриті тераси.
У Грузії вино п’ють як воду. На ринку вино коштує від 10 ларі (110 грн) за літр, в супермаркеті від 16 ларі (176 грн). Пиво в пляшці від 4 ларі (44 грн) , в аеропорту  - 7 ларі.
Чурчхела. Це такі солодощі з горіхом. Вони бувають різними за довжиною і наповненням горіхів. Такі солодощі продаються і в Києві, але саме в Грузії мають особливий смак. Чурчхела буває різних кольорів. Сподобався вибір на ринку. Там цілий павільйон цих солодощів. Все по 1 ларі (11 грн) на ринку і 2,50 ларі в супермаркетах.
Сири. Це моя слабкість. Вони тут різні. Свіжі, трошки витриманіші та просто запечені. Солоні та не дуже. Все потрібно смакувати. Ціни від 10 ларі за головку сиру десь на 500 г.
Шашлик не радять коштувати.
Дуже смачна хачапурі різних варіантів. Але дуже калорійно. Ми ділили одну на двох.

Важливо:
1.       Купуйте в перший день певний запас харчів для сніданків і перекусів.
2.       В Грузії дуже великі порції. Одного салату може вистачити на трьох, а хачапурі й на десятьох. Враховуйте це. Замовляйте поступово.
3.       Тут завжди п’ють вино. Пробуйте до купівлі. Є відвертий шмурдяк.
4.       В Грузії дуже люблять спеції. Майже все дуже гостре. Питайте.
5.       Торгуйтесь при купівлі на ринку. Знижуйте ціну вдвічі, потім додавайте.
6.       Сезон мандаринів і апельсинів – жовтень. В квітні вони є, але не той смак.
7.       Переглядайте чек в закладах і слідкуйте за наповненням. Туристів можуть і дурити.

Батумі. Приємне місто. Весною мало туристів і просто надзвичайне море
Аеропорт у Батумі. Маленький. Шли пішки від літака. Прохід документів. Страхову не перевірили. Тільки паспорт. Жодного питання про мету поїздки. Бронь готелю не питали. Для чого я так багато готувала документів? Час відрізняється від України на одну годину. Назад. Раджу скачати офлайн-карту Батумі та всієї Грузії , цікаві фільми для літака, улюблену музику. Бажано українську.
Валюту раджу міняти перший день. Працюють банки та обмінники. Контролюйте курс. Раджу купити і місцеву телефонну карту. Вона знадобиться для виклику таксі або для навігації по місту.
Подорож у квітні – це завжди неочікувані погодні умови. В Батумі 14 квітня був дощ і температура 12 градусів. Купальники відклали і пішли гуляти, шукати їжу. Ми винайняли апартаменти на 5 днів. В них є маленька кухня і холодильник. Готувати борщі ми не збираємось, але мінімум продуктів закуповуємо завжди.
Все обійшлося десь в 1000 грн = десь 100 ларі. Цікаво, що в маркеті було дуже багато варіантів вівсянки з Росії. Ми купили дорожчу, але з Норвегії. Я не купую російські товари з 2014 року.
Перекусили і в фаст-фуді. Доня сказала, що у нас цієї мережі нема. Ну, звичайні бургери. Обід в «Бургер кінг». Взяли два меню звичайні та одне дитяче. Ціна – 25 ларі. Наче переліт займав і не дуже довго часу, але була втомленість. Ми випили вина з сиром на нашому чудовому балконі та відпочивали. Ввечері пішли гуляти біля моря. Така була наша акліматизація.  Біля набережної є чудове озеро, а о 21:00 починається шоу співочих фонтанів. Поєднання моря та води озера – просто надзвичайне видовище.
Наступного дня ми вирішили прогулятись містом Батумі. Прокинулись раненько і пішли вздовж набережної. Побачили на ній цікаві інсталяції. Настю вражають тут пальми. Нагадують ананаси.  Помітила, що в Грузії люди прокидаються пізніше. О 8 годині було тільки декілька бігунів на дорожці та пара туристів. Цікаво  і дуже все акуратно. Вздовж всієї набережної є лавки для сидіння та безкоштовні шезлонги. Поряд проходить вело-доріжка. Бачили і пункти прокату велосипедів. Але так і не розібрались, як вони працюють. Потрібна карта і сплачувати біля 15 ларі, але зручна вело-інфраструктура. Можеш залишити велосипед в іншому місці Батумі.
Потрапили ми і в історичну частину міста. Ранок і мала кількість людей дали можливість насолодитись вуличками та архітектурою. Звичайно, що витратили частину коштів на подарунки в маленькій крамничці. Про подарунки розповім пізніше.
Дійшли ми до порту в Батумі. Це просто велич і… купа заторів на дорозі. Ми забрели і на якийсь ринок. Нагадав Троєщину. І автобус, як вдома. Наш навігатор не радив йти назад пішки. Далеко. Ми взяли таксі.
По Батумі майже всі пересуваються на машинах. Є і автобуси, але ми не їздили міським транспортом.
Раджу і користуватись таксі. 5 ларі по всьому місту. Ніколи не питайте «Скільки?». Просто сідайте і в кінці поїздки платіть 5 ларі. Це нормальна ціна. Все що вище – просто дурять туристів.

Важливо
1.       Батумі – дуже красиве місто. Є сучасна набережна. Чудова архітектура надзвичайних будинків.  Надихаюче старе місто. Просто чарівне море. Якщо ваша мета побачити більше Грузії – не затримайтесь тут довго. Подорожуйте по всій країні.
2.       У Батумі активне нічне життя. Обираючи місце проживання – поцікавтесь знаходженням клубів, казино та інших закладів. Якщо ви плануєте гуляти вночі – це чудово, якщо відпочивати – гучна музика вам цього не дасть.
3.       Закуповуйте продукти у великих супермаркетах або на ринку. Там дешевше.
4.       Скачайте офлайн карту по місту – це зручно для навігації.
5.       У Грузії говорять російською переважно літні люди. Молодь не дуже володіє російською. Спілкуйтеся англійською.
6.       Вино і сир. Насолоджуйтесь смаколиками  Грузії.
7.       Люди в місті привітні, але не помітила в закладах відпочинку багато жінок.
8.       У Грузії скрізь палять. Незвично і не дуже мені сподобалось.


Природа Грузії та історичні місця
Щоб подивитись цікавинки Грузії – можете взяти екскурсію. Їх пропонують всі та на кожному кроці. Нам запропонували кращий варіант. Просто беріть свої права і подорожуйте автомобілем. Жодних доручень не потрібно. Просто техпаспорт та права. Паливо коштує приблизно так само, як і в Україні.
Наступні два дні ми встигли просто надихатись гірським повітрям та подивись цікаві місця. 
Перший день. Укріплення Гоніо. Міст цариці Тамари. Водоспад Махунцеті: вони знаходяться всього в 30-50 км від Батумі. Цей маршрут називають попсовим – сюди найчастіше їздять туристи з Батумі. Нам сподобалось. Чоловік трошки шаленів від гірських серпантинів. Дуже незвично після доріг України. Потім звик. Дизель - 7 л, десь 170 грн 
Вхід в укріплення - 3 ларі дорослий і 1 ларі Насті. Всього - 77 грн.
Наступний день почався о 8 годині. Проїхали більше 400 км. Сподобались чудові міста. Вразило містечко біля моря. Кабулеті. Чудові будиночки на два поверхи зі сходами. Біля моря. Просто казково. Лайфхак на сьогодні: доня проходила по дитячому квитку. Побачили Грузію іншу.
1. Мартвильські каньони. Вартість проходу: дорослий - 15 ларі (десь 165 грн), дитячий - 5 ларі (десь 55 грн). Там просто надзвичайно гарно. Перегляд обладнаний певними майданчиками і оглядовими доріжками. Все цивільно, хоч і дорогувато.
2. Печера Прометея. Вартість: дорослих - 20 ларі (десь 220 грн) та дитячий - 5 ларі (десь 55 грн).
Дизель – десь 800 грн. Ми користувались машиною безкоштовно. В Батумі діє прокат машин від 20 євро доба. Пробуйте.

Просто дорога, просто місцевий колорит, просто надзвичайні будиночки та гірські дороги. Наш тато має отримати права за екстремальне керування. )
Ви ще сумніваєтесь у подорожі до Грузії ? Раджу приїздити. Вона різна. З пальмами і висотками в Батумі. З білизною на балконах, як в Одесі. З коровами й свинями, котрі гуляють по вулицях маленьких містечок. З рівними і майже казковими будиночками. З надзвичайним небом і з верхівками гір. З надзвичайно красивими чоловіками і чоловіками, на котрих страшно підняти очі. З курінням у всіх закладах і тим смогом навкруги. З посмішками на вулицях і поясненням дороги грузинською, яку ти не розумієш. Зі словами "Слава Україні" в печерах. З дружніми обіймами і бажанням.... повернутись. 

Подарунки та те, що варто привезти з Грузії
Раджу купувати сир, вино, чхурчхелу та приправи на ринку. Тут помірні ціни і досить нормальна якість. Не купуйте на подарунок футболки з написом чи кєпки. Такі речі просто для носіння на дачі, або якщо людина колекціонує.
Чашка з Батумі, ручна робота – 165 грн (15 ларі); якийсь крутий чай, в пакетах – 132 грн (12 ларі); сережки ручної роботи – 165 грн (15 ларі); окуляри дитині – 165 грн (15 ларі).
Вино на ринку по 10 ларі (десь 110 грн) і 16 ларі в супермаркеті – десь 176 грн.
Сир на ринку по 10 ларі (110 грн), варення з мандарин – 10 ларі, чхурчхелла – по 1 ларі (11 грн)  на ринку і по 2,50  ларі (27,50 грн) в супермаркеті та різні приправи по 1 ларі ( 11 грн).
Курс: 1 ларі – 11  грн. В різних обмінниках різний.

 Дивні для мене моменти:
1.       Дорога та керування. Поведінка на дорозі водіїв. Чого всі сигналять? Спочатку думала, що то їде весілля. Але це відбувається постійно. Грузини дивно їздять на дорогах. Швидко і не дуже поспішають пропускати перехожих. Мало зебр. Перехожі йдуть де завгодно. Є багато машин з правобічним рулем. Зупиняється водій і говорить з іншим, у котрого руль ліворуч. Мало пішоходів. Майже всі пересуваються на машинах.
2.       Нема заборони на паління в закладах. Буває дуже накурено. Дуже незвично після України. Палити можна будь-де: люди йдуть по вулиці з цигаркою, на зупинках, біля готелів тощо.
3.       У великому супермаркеті мало хто говорить російською чи англійською. Було смішно, коли захотіла купити місцеву молочку та кашу. На весь супермаркет був один хлопчина, котрий мені зміг пояснити. Всі продавці кликали його. В різні кінці супермаркету.
4.       Дуже нав’язливий сервіс. Всі мені пропонували екскурсію. Таксисти, будівельники вулиць, продавець фруктів, консьєрж квартири.  Не бачила інфраструктури для туристів. Особливо на набережній. Не було інформаційних точок. Були тільки вказівники. Пізніше.
5.       Періодично тебе намагаються надурити. В апартаментах просять відмінити онлайн бронювання. В ресторанах виносять їжу, котру ти не замовляв. Все потрібно перевіряти.
6.       Офіціанти забувають твоє замовлення. Декілька разів нагадували про те, що нам принести.
7.       Є велодоріжка – мало хто по ній їде. І прокат велосипедів. Але не всі знають призначення тої доріжки. Пішоходи ходять по ній.
8.       Мала екологічна свідомість. Не бачила хоча б однієї сонячної батареї. Хотілось б спостерігати такі на набережній. Є баки для розподілу сміття, але відсутня інформація щодо сортування. Вони перетворені просто на смітники. Бачила єдину сонячну батарею на мосту великої річки. Вона живила ліхтар на мосту.

Сподобалось:
1.       Прокат велосипедів.
2.       Чиста зона для прогулянок.
3.       Смачна їжа.
4.       Красива природа.

Витрати на родину з двох дорослих і одної дитини (17 років). 5 днів: біля 28 тис. грн.
Квитки: 18957 грн
Проживання: апартаменти – 90 дол.= 2300 грн.
Харчування та продукти: приблизно 5000 грн.
Розваги (екскурсії та паливо для машини): приблизно на 1000 грн.
Подарунки та речі з собою: приблизно на 1000 грн.
Мої острахи: чи не липовий той сервіс продажу квитків? Чи зареєструюсь я в аеропорту? І головний – чи не впаде літак? Таке…
Я не дуже досвідчений мандрівник і купувала квитки тільки за місяць до подорожі. Потрібно слідкувати за різними акціями і можливостями. Краще планувати поїздку завчасно. Десь за 1 рік. Але.. це не за менталітетом українців. Мені так здається. Буду і я вчитись планувати відпочинок.

Грузія, якою я її не побачила
В Жулянах надзвичайно довго проходила реєстрація. За мною стоїть жінка дивного вигляду: майка в паєтках та яскравий макіяж. Голосно розмовляє по телефону.
-Мама, яке море! Ми його не бачили. Стіл, вино, вино, стіл. Ніколи були. Сьогодні тільки монетки в море кинули,  - з обуренням говорила вона.
-Ти уявляєш, він мене так і не проводив до аеропорту. У нас же так чудово все було. Міг би сказати, що у нього ще купа жінок є. Гарний він все одно», - це вже інша білявка без певного віку, в дивній плюшовій сукні.
Так, моя мета була подорож з родиною і насолода від природи. Я не відчула грузинської гостинності в родинах і точно не прагнула відчути сексуальні принади запальних грузин. Ну, у кожного своя мета подорожі в Грузію.

Іва Репницька

Комментариев нет:

Отправить комментарий