воскресенье, 8 января 2017 г.

На машині в Польщу

Які документи для автоподорожі? Як перетнути кордон? Як паркуватись в Польщі? На машині за кордон.








Така ідея вже давно виносилась в нашій родині. Начитавшись Кузьми «Я, машина та Берлін» і ми вирішили брати штурмом Європу на своїй красуні. Красуня (авт. наша машинка) француженка. Таких проблем, як у Скрябіна з Побєдой ми не мали, але теж було лячно готуватись і перетинати ті декілька кілометрів кордону.

Приготування до поїздки

Нас попередили друзі: в машині мають горіти всі лампочки і ліхтарики. Таке правило і його дотримання прискіпливо перевіряють. І як же я засмутилась, коли сідаючи в машину о 4 ранку чоловік помітив, що у нас не горить один СТОП. Зрада.. Купити якусь лампочку в таку пору – просто неможливо. Рушили. Всі магазини 1 січня просто закриті. На декількох заправках лампочки не підійшли. І ось остання перед кордоном і … на наше щастя ми купили необхідні лампочки і наша машинка почала підмигувати нам обома очима. Я заспокоїлась. Дивне відчуття, коли протягом 500 км ти їдеш майже один на дорозі. Нас майже не минали машини на трасі Е373, що провела нас від Києва на Ягодин. Але ми забули, що то було 1 січня. Я вже почала переживати, що прикордонники теж мають вихідний. Виїхали ми з Києва о 4:30 і вже о 9:30 були на кордоні

Український кордон

1 січня прикордонники були мляві і не особливо питали щось. Потрібно пройти спочатку паспортний, а потім митний кордон. "Покажіть Ваших дівчат!", - все, що сказав прикордонник. Ми сонно глянули на нього, вийшовши з теплої машинки.

Польський кордон в’їзд

Все, що залишилось після кордону
1 січня ми були на кордоні о 9:30. В черзі на перетин кордону перед нами була тільки одна машина. Ми почали нервувати. Перший же раз їхали. На кордоні було багато жінок прикордонників. Одна панянка підійшла до нас. - Яка мета подорожі? В які міста подорожуєте? Чи є бронь отелей? Скільки грошей маєте при собі? Такі питання були від панянки польською при паспортному контролі. Взяли у нас відбитки пальців і .. з посмішкою відпустила. Доча з нею поговорила і дала відповідь на всі питання. Які саме документи для візи в Польщу читайте тут. Митний контроль мене просто вивів з себе.

- Відкрийте капот. Відкрийте багажник. Відкрийте тут, чи працюють всі лампочки. Покажіть сумки. М’ясо є?
- Так, це бутерброди для чоловіка Ми їдемо більше 5 годин. Трошки пізніше поснідаємо.
 - Ні, треба викинути.
- Пані, це ж особисті бутерброди! Мій чоловік буде голодним…
- Або викидайте, або хай іде в Україну, або хай їсть тут Я знала, що вивіз м’ясних та молочних продуктів заборонений, але ж це просто бутерброди в дорогу! Для нас особисто! Чоловік поспіхом з’їв одну відбивну з курочки, а решту ми змушені були викинути. Я просто злилась.

Паркування

Паркомат в Любліні
Ми приїхали в Люблін 1 січня в неділю. Припаркували машинку в центрі. Налякані страшними історіями про обов’язкове паркування почали шукати паркомат. Почала розбиратись в цифрах. Нічого не зрозуміло! Покликала на допомогу місцевих. До нас підійшла пара у віці і все розоповіла. Зняли з нас 5 злотих за дві години. Десь 1, 69 дол.Там ще ходив місцевий жебрак. А я думала, що паркувальник. Ледь не дала йому 10 злотих за парковку. Пізніше я дізналась, що в неділю паркування безкоштовне. Ось більше про умови паркування в Польщі читайте тут 

Заміна колеса

Краще подорожувати з запаскою і донкратом по Польщі. Місцеві говорять, що шиномонтажу нема на кожному кроці, а зміна колеса може потянути від 100 до 200 євро.

Помітки на полях

Поїздки по #Польща #Варшава : Їздили тут по навігатору. Купили місцевий стартовий пакет і гоу. Він діє 5 днів, а потім його потрібно поповнити. Коштував 9 злотих. Це достатньо для дзвінків і Інету. Особливості для водіїв в Польщі:
1. Тут зелений(червоний) світлофор не мигає і здається, що світло швидко змінюється.
2. Клумби (рух по колу) в одну полосу. Як на мене дуже вузенькі.
3. Повно різних естакад. Проспав поворот - гоу містом кататись.
4. Місцеві включають поворотники тільки за хвилину до поворота.
5. Є толерантні водії і тут. Нас декілька разів пропускали, коли ми не могли розвернутись в потоці машин. Тут більше про правила ДОРОЖНЬОГО РУХУ В ПОЛЬЩІ та ШТРАФИ в ПОЛЬЩІ

 Траса сподобалось. Звуковловлювачі як жалюзі: можна відкривати на сонечко. Гарно. Сподобалось і те, що на трасі світлофори мають сонячні батареї, або вітряки. Чоловік не міг спочатку звикнути до швидкісного режиму. У нас їде 140, а тут майже всюди 90 і менше. Чоловік потроху звик до спокійного трафіку нової країни. І швидкість в 60 км – вже здавалась надзвичайно швидким пересуванням. Ми звикли не порушувати правила. Навіть дитина на задньому сидінні прищіпала пасок безпеки. Дороги були різні: автобани та звичайні сільські дороги. Чоловік вже більше 15 років за кермом і зауважив, що дороги завжди зручно підсвічувались і були встановлені знаки. Дорога мала якесь дивне покриття, котре не вкривалось снігом. Розв’язки в містах та автобанах складні – нам було важко звикнути, але ми орієнтувались на навігатор. Будьте уважні, дотримуйтесь правил та вимог і … подорожуйте в Польшу родиною машиною!
Подорож родиною до Польщі: купа емоцій та досвіду
Необхідно мати для подорожі машиною в Польщу:
1. Страховку – Грін карту. Бажано зробити ї в PZU (так прикордонники не будуть ставити зайвих питань).
2. Всі лампочки та ліхтарики справні. Візьміть з собою додаткові: для фар, для стопів тощо. Коштують вони пару десятків грн, але клопоту можете собі створити – море.
3. Світловідбиваючі желети на кожного в авто. У нас не перевіряли, але можуть.
4. Справну машину: відкривають капот, дивляться колеса і заглядають навкруги.
5. Бажано взяти з собою домкрат, насос та запаску. Дороги непогані, але шиномонтаж дорогий. Від 100 євро і більше.
6. Звичайно мати всі необхідні документи для перетину кордону для кожного члена родини: закордонні паспорта, візи, нотаріальну довіреність на дитину при необхідності, страховку на всіх членів родини (бажано теж зробити в PZU). Можуть спитати про кількість грошей: мати виписку з банку (якщо карта), або повідомити про налічку. Краще мати копію запрошення від друзів, або копію бронювання отелю.
7. Потрібно мати права та технічний паспорт. Для туристів права можуть бути не європейського зразка.
8. Вікна мають бути без тонування.
9. Дотримуватись рекомендацій щодо вивозу речей: ЗАБОРОНЕНО вивозити М'ЯСО, САЛО, КОВБАСУ, МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ, більше двох пачок цигарок на одну особу, алкоголь. Пояснювати «що то я для себе їсти» - не спрацьовує. Чоловік залишився голодний – все викинули на кордоні. Ось ТУТ всі вимоги щодо правил перевезення через кордон.

Подорож Київ-Люблін-Варшава-Замость-Ковель-Київ. З 1 по 4 січня 2017 року.
Бензин: В Польші на день подорожі (січень 2017) ціна на паливо на 20% дорожча, аніж в Україні.. Ми витратили майже 4000 грн на бензин.
Проживання: я бронювала не дуже дороге житло. На 4 дні подорожі ми витратили 3500 грн на трьох.
Харчування: робили закупи в Ашані (Варшава), взяли з собою солодощі та фрукти, в місцевих хостелах безкоштовно чай, кава, тости, молоко та вівсянка. Ходили по кав'ярням та харчувались у друзів. Витратили на їжу 3000 грн.
Всього на трьох біля 10500 на чотири днів. 

Коментарі:

Олексій Пшенічний (проживає в Польщі більше 6 років): Для автобанов 140, автомагистраль - 120. За городом 90, в городе 50. если за городом дорога имеет две и больше полосы в одну сторону - можно 100. Много знаков с ограничениями. Но всегда по делу и хорошо видны. Не представляю как можно ехать и не знать, какая скорость разрешена на данном участке. В Польше 10% гонщики и могут ездить с большой скоростью, но на них не нужно ориентироваться. Ехать лучше в потоке машин.

 Grygoriy Semenyuk В Польщі для кожної магістралі своя швидкість а в цифрах майже не пишуть і часто ідеш та не знаєш скільки можна по ній їхати. Як на мене це дуже не зручно. А то що вони їздять швидше дозволеної це факт.

p.s. Показала ці враження своїм друзям з Варшави. Вони бояться черг на кордоні і вирішили літати. Якщо завчасно замовити квитки, то вони можуть коштувати до 100 євро з людини. Мені здається, що прикордонники роблять все можливе, щоб ми літали літаками, а не їздили своїми авто. Я теж боюсь диких черг на кордоні. Особливо, коли подорожуєш з дитиною.
mama_ua

Комментариев нет:

Отправить комментарий