вторник, 7 февраля 2012 г.

92% українців не знають як захистись в Інтернеті. А діти вже знають. Вони дивляться мультфільм


Сьогодні чула, як одна дівчинка по телефону диктувала своїй подрузі пароль до власної пошти.  Ось тобі і безпека в Інтернеті )
Моя донька ж пам»ятає прості правила Онляндії. Колись ми подивились цікавий мультик на цій сторінці. «Не можна говорити пароль стороннім людям і записувати його в свій блокнотик», - повторює Настюха.
Аналітик ж нарахували, що
 92% українців недостатньо обізнані про кіберзагрози.



 

Такі дані розповсюдили спеціалісти «Майкрософт Україна» у День безпечного Інтернету.
У нас на холодильнику висять 6 основних правил користування Інтернетом дитиною як би моя донька не просила завести акаунти в соц. мережах… я чиню спротив. Тільки під моїм КОНТРОЛЕМ!
Згадую сумну історію. Ми з донею готувалися  до уроку літератури і почали шукати в Інтернеті Пінокіо. Здогадуєтесь, які картинки знайшли? Мені довелось зробити окрему сторінку з малюнками Пінокіо, аби моя дитина не бачила того непотребу.

Результати ж дослідження про рівень комп’ютерної безпеки в Україні мене вразили. 92% українців знають лише базові речі про те, як захистити себе в Інтернеті, і тільки 8% розуміють, як можна захиститися від таких кіберзагроз, як фішинг, крадіжки особистих даних та інші види шахрайства в мережі.
За результатами дослідження, яке охопило більше 11 тис. респондентів у 27 країнах, вже багато українців вміють використовувати брандмауер, антивірусні програми та створювати «сильні» паролі. 87% українських користувачів Інтернету встановлюють антивірусні програми,  63% - регулярно оновлюють програмне забезпечення. Проте їм бракує знань про інструменти, які допомагають захиститися від загроз соціальної інженерії – виманювання конфіденційної інформації шахраями, одним із видів якого є фішинг.

За результатами дослідження, третина користувачів, у яких є діти, майже нічого не знають про загрози в мережі. А найбільш вразливі для кіберзлочинів – користувачі старші за 49 років. Вони нічого не роблять для того, аби захиститися від таких загроз.
Погоджуюсь з Яриною Ключковською, директокою з корпоративних комунікацій та соціальних програм компанії «Майкрософт Україна»: «Щоб захистити своїх дітей, насамперед вивчити правила поведінки та освоїти технічні засоби захисту повинні батьки».

Щоб розповісти про те, як захиститися від основних кіберзагроз, у День безпечного Інтернету «Майкрософт Україна» ініціювала он-лайн урок безпеки в Інтернеті, а також за підтримки КМДА та компанії НР проводить прем’єру анімаційних фільмів про загрози в мережі. Мультики створили вихованці анімаційного гуртка Київського палацу дітей та юнацтва.

За словами майбутніх режисерів-мультиплікаторів, їм особливо цікаво було працювати, адже вони вперше створювали фільми на важливу для всього суспільства тему. Учні студії у захваті від того, що за допомогою своїх улюблених мультиплікаційних технологій їм вдалося розповісти про те, чого варто найбільше остерігатися в Інтернеті: вірусів, спаму та шахраїв. Цікаво було, наприклад, за допомогою пластилінової анімації зображати новітні кіберзагрози. Під час роботи над фільмами вони більше дізналися про онлайн-безпеку і будуть більш обережними в мережі, відзначає керівник гуртка Родіон Шуб.

Родіон Шуб, керівник анімаційного гуртка Київського палацу дітей та юнацтва: «Учні нашого гуртка долучилися до проблеми Інтернет безпеки і самостійно написали сценарії, придумали героїв та змонтували фільми. Я переконаний, що інформація найкраще засвоюється через заняття, які приносять задоволення. Сподіваюся, що наші глядачі оцінять майстерність вихованців гуртка анімації, а також запам’ятають важливі правила онлайн-безпеки - не ділитися персональною інформацією, не довіряти незнайомцям в Інтернеті, боротися із вірусами».

А так бачать безпеку в Інтернеті самі діти (Відео) 


Цікава інформація:
Про Індекс комп’ютерної безпеки
Дослідження Індексу комп’ютерної безпеки проводилося у 27 країнах Європи серед 11 тис. респондентів.
Що означає той чи інший рівень Індексу:
0 — 19: Назад до основ — Ця оцінка означає, що ви не завжди використовуєте переваги основних і часто безкоштовних рішень, доступних для забезпечення власної безпеки.
20 — 79: Попереду більше можливостей — Ця оцінка означає, що у вас є ключове розуміння інструментів для забезпечення он-лайн безпеки, але попереду — ще багато можливостей для вивчення нових загроз, зокрема, у сфері соціальних мереж.
80 — 100: Так тримати — Така оцінка показує, що ви добре обізнані щодо різноманітних загроз — як існуючих, так і нових, а також розумієте, які кроки необхідно здійснити, аби захистити себе від них.
###
Про День безпечного Інтернету
День безпечного Інтернету (англ. Safer Internet Day) відзначається у другий вівторок лютого. Ідея святкування належить Єврокомісії (січень 2004 року), яка була підтримана європейськими некомерційними організаціями EuropeanSchoolNet та Insafe. Головний координатор Дня — некомерційна організація Insafe (EuropeanSafer Internet Network).

Програма «Oнляндія  - Безпека дітей в Інтернеті»
Програму ініційовано Коаліцією за безпеку дітей в Інтернеті, яка була заснована компанією «Майкрософт Україна» в рамках програми «Партнерство в навчанні». Членами Коаліції є 29 державних, комерційних та громадських організацій. Програма «Онляндія – Безпека дітей в Інтернеті» охоплює цілу низку освітніх заходів, спрямованих на навчання дітей, вчителів та батьків правилам безпечного користування Інтернетом.
Першим кроком Коаліції став запуск у квітні 2008 року веб-сайту «Oнляндія – безпечна веб-країна» (www.onlandia.org.ua).На цьому сайті представлено матеріали для дітей, їхніх батьків та вчителів: інтерактивні ігрові сценарії, короткі тести, готові плани занять, завдяки яким діти і дорослі можуть опанувати основи безпечної роботи в Інтернеті.
Однією з найбільш важливих ініціатив Коаліцій є програма для шкіл «Онляндія – Безпека дітей в Інтернеті», у рамках якої тренери-волонтери проводять тренінги для дітей та підлітків, а також вчителів і батьків. З 2008 року більше 4 000 тренінгів відвідали 161 000 учасників. У результаті зусиль Коаліції з 2009-2010 навчального року тему безпеки в Інтернеті також внесено у шкільну програму 5-12 класів.

Про корпорацію Microsoft
Заснована в 1975 році корпорація Microsoft є визнаним світовим лідером у галузі розробки програмного забезпечення, а також у наданні послуг та рішень, які допомагають людям та компаніям повністю реалізувати свій потенціал.
З 2003 року в Україні працює компанія «Майкрософт Україна», до завдань якої входить розвиток ринку програмного забезпечення, а також впровадження і локалізація новітніх технологій на території Україні.
Додаткову інформацію про компанію та продукти Microsoft можна знайти на веб-серверах Microsoft:
www.microsoft.ua.
Microsoft ® є товарним знаком Microsoft Corporation у США і / або інших країнах. Інші назви продуктів і компаній, що згадуються в даному документі, можуть бути товарними знаками відповідних власників.

Комментариев нет:

Отправить комментарий