вторник, 2 ноября 2010 г.

Існування дитячого погляду на світ довели науково


Діти у віці до 13 років сприймають зображення предметів навколишнього світу інакше, ніж дорослі. Такий висновок група вчених обгрунтувала за підсумками експериментів з добровольцями. Їх результати описані в статті в журналі Perception.

Дослідники показували дітям у віці від 4 до 10 років зображення рельєфних або сильно затінених фігур, зокрема, зображення людських слідів на піску. Кожному з дітей (всього їх було 171) пропонувалося оцінити, опуклим або увігнутим є змальований предмет.

Правильна з точки зору дорослої людини відповідь передбачає, що об'єкт освітлений зверху. Мозок дорослих людей в принципі приймає верхнє освітлення за базове за винятком тих випадків, коли явно видно, що джерело освітлення знаходиться в іншому місці. Діти "базово" не вважають, що об'єкт освітлений зверху - в ході експериментів з'ясувалося, що кількість правильних відповідей збільшується із збільшенням віку випробовуваного. Проте, навіть в 10 років сприйняття дитини "незавершене" - на думку вчених остаточно вона починає бачити навколишній світ так само, як дорослі, лише в 13 років.

Комментариев нет:

Отправить комментарий